När ska julfirandet börja?

Jag läste en intressant artikel som Edward Blom skrivit angående att julen börjar tidigare och tidigare. Butikerna säljer julmust och pepparkaksdeg redan i september och vi pyntar till första advent. Idag är det många som firar jul hela december, men tar bort pyntet innan nyår menar han. Edward anser att vi istället borde spara på julen till Lucia åtminstone och låta julfirandet fortsätta efter julen snarare än att man börjar firar den innan. 
 
 
 
Som julgalning så håller jag med honom lite, samtidigt som jag verkligen älskar att starta julförberedelerna i god tid innan jul. Jag förstår argumentet att man ska spara på julens läckerheter så att de blir mer uppskattade när julen väl är här. Men samtidigt så vill jag hinna njuta av allt, och det har jag svårt att tro att jag skulle kunna göra endast under några dagar. För efter julen så är jag oftast inte så sugen på julmat och att titta på julfilmer.. Men det kanske är just det här som Edward menar? Att om vi sparar på julen tills julen är här så kommer vi vilja fira jul hela tråkiga januari också (eller enda fram till påska). För fram till jul finns det mycket annat att fira, som Thanksgiving, Oktoberfest och Halloween, men i januari och februari så är det lite fattigare med härliga högtider. 
 
Vad tycker du? Skulle du vilja spara på julen precis som Edward Blom?
#1 - Anette - En fin jul

För mig är advent och tiden före jul den bästa och det år då jag vill njuta som mest av allt det juliga. Kanske är det skillnad för människor som inte är fullt så jultokiga :)

Svar: Samma här! Skulle inte vilja ändra på det :)
Merjul-Lillie

#2 - Caroline

För mig är det jättejätte viktigt att få börja suga på julkaramellen i väldigt god tid. Jag börjar vid alla helgon och jular INTE ut förrän tjugondag knut. Annars blir jag inte mätt på julen och då blir året olidigligt. Gäller att sätta sin egen "jul" så det blir lagom och man blir nöjd. Å jag blir aldrig nöjd!! :-) Kram caroline

Svar: Ja det tycker jag med. Man får välja sin egna jul :) härligt att få njuta av julen så länge när man är jultokig!
Merjul-Lillie

#3 - Jul, Strålande Jul

Jag håller med både dig och Edward. Önskar både att folk verkligen firade ända till Tjugondag Knut, men också att det är välkommet att få ut så mycket av julen som det bara går innan också. Jag pyntar till första advent hos mig för att kunna mysa så mycket som möjligt genom hela december, men har också oftast pyntet kvar genom hela januari. Tycker det är jättetråkigt att just Tjugondag Knut-traditionen verkar försvinna mer och mer i Sverige, när det bara är här den finns. Ser fler och fler som redan jular av vid nyår eller trettonhelgen numera.

Svar: Bästa av båda världar helt enkelt. Älskar man jul ska man får fira så mycket man vill! :)
Merjul-Lillie